משמורת והסדרי ראיה
עו"ד טהורי – משמורת והסדר ראיה
לפי החוק, עד גיל 18 מוגדרים הילדים כקטינים. כאשר ההורים מתגרשים על בית המשפט מוטלת האחריות לקבוע מיהו ההורה שעליו תוטל האחריות לדאוג לגידול הילד, לחינוך ולסיפוק כל צרכיו הפיזיים והרוחניים. ההורה שעליו מוטלת האחריות נקרא בשפה משפטית ההורה המשמורן ומשמורת היא הטלת האחריות על גידול הקטין. להחלטת משמורת הילדים בגירושין קיימות משמעויות רגשיות, כלכליות וחברתיות. הליך הגירושין משפיע על הילדים, ומצריך הפגנת רגישות כלפיהם, תמיכה ואהבה. אחד הדברים החשובים בתהליך גרושים הכולל ילדים משותפים, הינו לא לנהל את הליך הגירושין על גב הילדים ולא להשתמש בהם כאלמנט לסחיטת בן הזוג. קביעת המשמורת הינה קביעה המחייבת שיקול דעת בריא ומזעור הנזק לילדים המצויים ממילא בסערת רגשות, כעס ובלבול. על מנת לעבור בהצלחה את פרק תהליך הגירושין בחייכם, ללא מהמורות ומכאובים מיותרים לכם וליקירכם, אתם זקוקים לעו"ד גירושין, מומחה במשמורת ילדים וקביעת הסדרי ראיה – כזה אשר בקיא בכל המרכיבים המשפטיים ויראה ביחד איתכם את טובת הילדים במרכז העשייה ומעל לכל.
משמורת ילדים וחזקת הגיל הרך
חזקת הגיל הרך קובעת כי במקרה בו אין הסכמה בין בני הזוג אודות משמורת הילדים – אזי יישארו ילדים עד גיל שש אצל אימם וזאת כל עוד אין מניעה הגיונית ולא הוכח כי האמא אינה מסוגלת לטפל בילדיה מפאת מחלה, בעיה נפשית וכד'. יש לציין כי פסיקה זו לעולם אינה אוטומטית ולא אחת בית המשפט הפעיל שיקול דעת מקצועי בכדי לפסוק בסוגיית משמורת ילדים. בנוסף, היה והשתנו נסיבות החלטת המשמורת על הילדים, ניתן לפנות לבית המשפט לבחינה מחודשת של ההחלטה ובחינה מחדש של טובת הילד, שכן תמיד יפעלו שופטי בית המשפט לבחינה אמינה של טובת הילד לפני ההתחשבות בטובת ההורים ורצונם. בכל דיון משמורת בו מתקשה בית המשפט לפסוק אודות המשמורן העדיף לטובת הילדים – אז יעזר בחוות דעת מומחים בנושא הנדון (פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פקידי סעד ועוד) כמו גם שליחת שני בני הזוג לבחינת מסוגלות הורית.
חשוב לזכור כי בכל מקרה גם האמא וגם האבא הינם האפוטרופוסים הטבעיים של הילד באופן שווה ומשכך שניהם בעלי זכות החלטת החלטות חשובות המשפיעות על חיי הילד ובהן החלטות העוסקות בחינוך ולימודים, בריאות, מגורים וכד'.
תביעת משמורת ילדים – באיזו ערכאה?
הערכאה השיפוטית הראשונה בה נפתחה תביעת הגירושין – תהא בעלת הסמכות לקבוע את משמורת הילדים והסדרי הראיה, דהיינו בית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. כאמור, לרוב האמא זוכה במשמורת הילדים, אלא אם הוכח שאינה מסוגלת לגדל אותם, והאבא זוכה להסדרי ראייה עם ילדיו, בימים ושעות קבועות. להוציא מקרים חריגים, בית המשפט נוטה שלא להפריד בין האחים ובכך שומר על רצף במשמורת הילדים ומונע בלבול וחוסר עקביות בנפשם הרכה של הילדים.
הסדרי ראייה להורה שאינו משמורן
הסדרי ראייה הינם הימים והשעות הקבועות בהם ישהו הילדים במחיצת אביהם (או אימם אם לא זכתה במשמורת עליהם) במהלך השבוע, סופ"ש, חופשות, חגים ומועדים. כעקרון, הסדרי ראייה הינה חובה של ההורה שאינו משמורן ואינם נתונים לשיקול דעתו או רצונו ולצד השני אין כל רשות לסכל ולחבל בקיום מפגשים אלו – שכן הינו מסתכן באשמת הפרת פסק דין בית משפט. בפועל ישנם מקרים בהם האב שזכאי להסדרי ראייה אינו עומד בחובתו להסדרי ראייה מסיבות אלו ואחרות לזכות האם והילדים עומדת האפשרות לתבוע אותו בגין בפרת פס"ד, אולם מעטים עושים זאת, כשברור מעל לכל ספק כי אמנם הילדים הקטינים נפגעים מהתנהגותו של האב אך המפסיד הגדול במצב כזה הינו האבא בלבד שפוגע בקשר עם ילדיו... מצב שיהיה בעוכריו בעתיד.
הסדרי ראיה - מה אומר החוק?
- על פי סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ניתנת לאם, במרבית הפעמים, המשמורת על ילדיה הקטנים. החלטה זו נקבעת לפי חזקת הגיל הרך, הקובעת כי לאם יש חזקה על הילדים הקטנים.
- טובת הילד גורסת כי אין להפריד בין הילד הקטן לבין אחיו הגדולים יותר. ולכן, בדרך כלל, מקבלת האם חזקה גם על הילדים שכבר מלאו להם שש שנים.
- לפי הנוהל התקין, רשאי האב לקחת את ילדיו הקטנים, עד גיל שנתיים וחצי, פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע, בימים קבועים ובשעות קבועות, למשך שלוש עד ארבע שעות ברציפות. כאשר הילדים גדלים, רשאי האב לקחת אותם אף ללינה וכמובן בכל סוף שבוע שני ובמחצית מימי החגים והחופשות.
- מרבית ההורים הגרושים רואים בהסדרי הראיה שקבע בית המשפט המלצה בלבד והם מקבלים בהבנה שינויים המקובלים על ידי שני ההורים.
- כאשר ההורים מגיעים להסדרי ראיה בהסכמה, עליהם להביא את ההסכם החתום לבית המשפט ולהעניק לו תוקף משפטי. אם לא יגיעו ההורים להסכמה באשר להסדרי הראיה, יקבע בית המשפט הסדרי ראיה. המגמה של רשויות המשפט ואנשי המקצוע היא לקבוע הסדרי ראיה מתוך התחשבות בצורכי ההורים ובהסכמה.
- הפרת הסדרי ראיה - על אף שהסדרי ראיה הם זכות לאב ולא חובתו, יש אבות רבים הנמנעים מלקיים פגישות עם ילדיהם. כאשר האב מפר את הסדרי הראיה, קשה מאוד לאם שבחזקתה נמצאים הילדים לאכוף על הבעל את קיום הסדרי הראיה. כדי לעזור לאם, העמיד לרשותה מס' אפשרויות תביעה נגד האב ובהן: תביעת החזר הוצאות בייבי סיטר בשעות בהן האב היה אמור לשמור על ילדיו, בקשה לצמצום הסדרי הראיה, תביעת בזיון בית המשפט על הפרת הסדרי ראיה והטלת קנס על האב ועוד.
צורות משמורת ילדים
משמורת יחיד: בהתאם לחזקת הגיל הרך, או מצב בו האב זוכה למשמורת יחיד על ילדיו.
משמורת משותפת: שני ההורים הינם בעלי זכות משמורת שווה על הילדים. משמורת משותפת משמעותה כי לילדים יהיו שני בתים, אחד אצל כל צד, ממוקמים בקרבת מקום ובינהם מחלק הילד את שגרת חייו באופן זהה הן מבחינת ימים ושעות והן מבחינת צרכיו. יש המתנגדים לסוג משמורת זו בטענה כי למעשה אין לילד בית קבע והתנודתיות מבית לבית מסבה נזק העולה על כל תועלת. חשוב לזכור כי משמורת משותפת דורשת מאמץ גבוה משני ההורים ויכולת גישור על מחלוקות ומשקעים בכדי להגיע לשיתוף פעולה מלא ורציף למען הילד והסכמתו המלאה לאופי חיים שכזה.
משמורת זמנית: ניתנת בפס"ד המורה על העברה זמנית של משמורת הילדים להורה השני שלא זכה בה מלכתחילה וזאת מסיבות תקופתיות מיוחדות כמו שינוי לרעה במצב בריאותי של המשמורן, טיפול מתרשל בילד ועוד. המשמורת הזמנית מוגבלת לתקופת זמן קצובה כשבסיומה יבחן בית המשפט את המצב החדש ויחליט באם להאריך את המשמורת הזמנית או להחזיר את הילדים למשמורן הקבוע.
עו"ד צבי טהורי: משמורת והסדרי ראייה – להתגרש ולהשאר הורים
עו"ד צבי טהורי בעל ניסיון עשיר ביישוב מחלוקות משמורת ילדים וקביעת הסדרי ראיה, מומחה במניעת סכסוכים מיותרים על גב הילדים וגיבוש הסכם משמורת הנערכים בשיתוף ורצון הדדי ואמיתי לשים את טובת הילדים מעל לכל, הסכם גירושים ומשמורת אשר יהווה כעוגן יציבות בצורת החיים החדשה של הילדים ושלכם. צוות משרדו ילווה אתכם לאורך כל התהליך, לרבות במידת הצורך בבחירת בית המשפט המועדף והנכון למקרה לדום בסוגיית המשמורת, איסוף מסמכים וראיות, בחינת הסוגיות המרכזיות בתיק ומציאת הכלים המתאימים להשגת האינטרסים החשובים לכם.
חשוב לדעת
מחקרים רבים שנעשו בתחום הוכיחו כי גירושין המתנהלים בדרך הגישור וההסכמה מונעים פגיעה רגשית בילדים, מניבים שיתוף פעולה פורה בכל הקשור לילדים המשותפים ומסייעים לבני הזוג להשאר הורים תומכים שמצליחים לקבל החלטות משותפות הקשורות לילדים. כמו כן נמצא כי ילדים שגדלו בצל תהליך גירושין מכוער ומורכב – סובלים מבעיות רגשיות שונות גם בבגרותם, כמו גם בעיות חברתיות, קשיים בלימודים, קושי בבניית קשר זוגי ושמירתו לאורך זמן ועוד.
נשמח לעמוד לשרותכם בכל עת.